Welsh Springer Spaniel Club Nederland

Rasvereniging erkend door de Raad van Beheer

Op prenten en schilderijen uit de 17e tot 19e eeuw worden vaak spaniels afgebeeld, ook rood-witte. Het is aantrekkelijk om die als Welsh Springer Spaniels te zien, maar het is onmogelijk om dat zeker te weten. De verschillende rassen Spaniel en Setter zijn nauw verwant, en tot begin 20e eeuw werden deze onderling gekruist. Wat wel zeker is, is dat er tegen het einde van de 19e eeuw in Wales rood-witte spaniels gehouden werden. Deze honden worden Welsh Spaniel of Welsh Cocker genoemd. De bekende reu Corrin (geboren in 1893) vertegenwoordigt de Llanharan stam, een type dat al sinds circa 1800 werd gefokt.

Aan het begin van de 20e eeuw wordt de rasstandaard opgesteld: een soort ideaalbeeld van hoe een bepaald ras eruit zou moeten zien. In 1902 wordt de Welsh Springer Spaniel door de Engelse Kennel Club als apart ras erkend. Welsh Springer Spaniels verschijnen op tentoonstellingen en er wordt gestreefd naar meer uniformiteit binnen het ras. Mr. A.T. Williams, de eigenaar van Corrin, schrijft te hopen dat keurmeesters overdrijvingen in het uiterlijk niet zullen honoreren, want hij weet dat het mooier en eleganter maken van werkhonden afbreuk doet aan hun werkcapaciteiten.

Enkele vroege Welsh Springer Spaniels uit de Longmynd kennel zijn bekend door de schilderijen van Maud Earl. Het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog brengt een flinke aderlating met zich mee voor het prille ras, omdat honden worden afgemaakt uit angst voor voedselgebrek.

 De Hondenwereld mei 2012 Uitgelezen     maud20earl2

Een bekende en succesvolle fokker is actief vanaf de jaren 30 tot 1980: Mr Harold Newman. Vanaf 1967 fokt hij onder de kennelnaam Pencelli. Tijdens de Tweede Wereldoorlog daalt het aantal Welsh Springers dat wordt geregistreerd dramatisch. Harold Newman blijft actief, mede dankzij de voorzitter van de rasvereniging, Col. Downes Powell, die hem middelen geeft om zijn fokkerij te financieren. De bekendste reu die Harold Newman in deze tijd aankoopt is Dewi Sant. Kort voor de oorlog begint Mr Cliff Payne met zijn fokkerij onder de kennelnaam Tregwillym. Deze kennel is succesvol tot halverwege de jaren 80.
DewiSant
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
In 1955 wordt een Welsh Springer voor het eerst Best in Show op een tentoonstelling: Brancourt Bushranger. De export van Welsh Springers naar het buitenland komt nu echt op gang. In deze tijd hebben veel fokkers grote kennels met veel honden. Harold Newman en Cliff Payne zijn in de na-oorlogse jaren de meest invloedrijke fokkers geweest. Fokkers (bijvoorbeeld de kennels Hillpark, Wainfelin en Dalati) uit de jaren zestig, zeventig en tachtig beschouwen hen als hun mentors en bouwen voort op hun fokmateriaal. Ch Statesman of Tregwillym is één van de invloedrijkste Welshen in de jaren vijftig en zestig. Enkele veranderingen in het uiterlijk van het ras vinden plaats in deze tijd. De rode kleur wordt dieper, de hals lijkt langer te worden, en het beenwerk rechter en steviger. Het type lijkt meer uniform te worden, en er wordt meer aandacht aan het trimmen besteed.
 
4B. Ch. Statesman of Tregwillym   
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
In de jaren 70 groeit de fokkerij enorm. Invloedrijke kennels uit deze tijd zijn nog steeds Pencelli en Tregwillym, maar ook Plattburn, Athelwood en Hillpark. De Dalati kennel van Mr en Mrs Noel & Dodo Hunton-Morgans kennel start in 1971. Deze kennel domineert de fokkerij en de showring meer dan 25 jaar. Dalati Welsh Springers blinken uit in constructie en type, en leggen zowel in binnen- als buitenland de basis voor nieuwe foklijnen. De latere succesvolle kennels Ferndel, Weslave en Russethill zijn gebaseerd op Dalati honden. De bekendste Dalati honden zijn Sh Ch Dalati Sarian, die in 1990 de Gundog Group op Crufts wint, en Dalati Sioni, die in 1992 de titel 'Top Stud Dog All Breeds' wint.
 
dalati sarian
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Het ras blijft verder groeien in de jaren 80. Sh Ch Wainfelin Barley Mo is een van de meest befaamde honden uit deze tijd. Een aantal succesvolle kennels wordt in deze tijd opgericht: Tamaritz, Cwrt Afon, Menstonia, Northey, Russethill, Nyliram, Weslave, Ferndel, Julita, Parkmist, Taimere en Highclare.
In de jaren 70 en 80 kiezen enkele fokkers bewust voor een dual-purpose Welsh Springer, die het goed doet in de showring en in het veld. Dual-purpose kennels zijn bijvoorbeeld Tidemarsh, Hackwood, Topmast, Pasondela, Mynyddmaen, Julita en Highclare. De laatste drie kennels bereiken de top zowel bij het showen als bij het werken. De Julita en Highclare kennels hebben elk meerdere volle kampioenen voortgebracht.  
Een zoon van Dalati Sioni, Sh Ch Russethill Royal Salute over Nyliram, schrijft geschiedenis aan het begin van de jaren 90: hij is nog steeds de Welsh met de meeste kampioenschappen: 58. De recordhouder bij de teven is Sh Ch Northoaks Sea Mist of Menstonia, geboren in 1990, met 42 kampioenschappen.
 
Sh Ch RussethillRoyalSaluteoverNyliram     energizer
 
In 2003 wint een Welsh Springer voor de tweede maal de Gundog Group op Crufts: Sh Ch Ferndel Copywrite. Ch Highclare Energizer is rond deze tijd een van de meest succesvolle teven in de geschiedenis, met 28 kampioenschappen. Daarnaast heeft zij zich in het veld bewezen.
Kennels die het de laatste jaren goed doen in de showring - naast al genoemde namen - zijn bijvoorbeeld Glenbrows en Slapestones. Sh Ch Ferndel Aeron Magregor is Top Welsh in 2011. Een succesvolle teef is Sh Ch Hillrobin Galaxy at Slapestones.

 

Schijnwerper

 

 

SECRETARIS GEZOCHT

informatie bij penningmeester@wssc.nl

 

Brochure WSSC

Hier downloaden:
Brochure
De Welsh Springer Spaniel –
het ras, de aanschaf
en de rasvereniging

Informatie pupkopers

Hier downloaden:
Informatieblad voor pupkopers