Karakter

Karakter

De Welsh Springer Spaniel heeft een vrolijk en zachtaardig karakter. Ze zijn altijd nieuwsgierig, onderzoekend en alert op de omgeving. Het zijn intelligente honden die graag worden uitgedaagd, zowel fysiek als mentaal. Met hun eigenwijze en zelfstandige karakter testen ze met regelmaat het geduld van de eigenaar. Dit vraagt ook om een consequente opvoeding en duidelijke grenzen.

Het leven is een feestje en de wereld is een speeltuin; met hun speelse houding maken ze je graag aan het lachen. De opvoeding en training kan dan ook het beste op basis van samenwerking en positieve beloning gedaan worden, zonder dwang of druk. Ze zijn dol op leuke dingen doen samen met de eigenaar en willen graag voor je werken. 

  

Ze zijn sociaal naar hun omgeving, voor zowel mens als dier. Naar vreemden kunnen ze soms wat terughoudend zijn, maar nooit agressief. Met kinderen kunnen ze erg lief zijn, maar net als bij andere rassen zal dit begeleid moeten worden. De Welsh is een sociale hond, die graag bij zijn mensen is. Alleen thuisblijven zal van begin af aan goed moeten worden geoefend. 

Het zijn van origine jachthonden, dus het is altijd opletten met klein- en pluimvee zoals kippen en konijnen. Het instinct om te gaan jagen is bij vrijwel alle Welshen nog aanwezig en vraagt om alertheid van de eigenaar. Met de juiste begeleiding en training is dit goed onder controle te houden en kunnen ze goed loslopen in veilige gebieden.