Welsh Springer Spaniel Club Nederland

Rasvereniging erkend door de Raad van Beheer

Onderstaande spelletjes kunnen het leven van uw Welsh Springer verrijken. Voor veel honden zijn de dagelijkse wandeling(en) en maaltijden hoogtepunten van de dag. Biedt uw hond eens wat extra’s door in huis samen een spelletje te doen, of door de wandeling spannender te maken.
 

Recyclen doe je samen met je hond!

 
Kartonnen verpakkingen van bijvoorbeeld thee, koek, pizza of eieren lenen zich heel goed voor een spelletje met uw Welsh. Spaar verpakkingen op i.p.v. ze meteen plat te vouwen. Stop in elke verpakking 1 of meerdere sterk ruikende hondensnoepjes, en laat uw hond zijn gang gaan! Moedig hem of haar aan om de verpakking kapot te scheuren om het snoepje te bereiken. Begin met iets eenvoudigs en bouw op naar 'moeilijke' verpakkingen, zoals pizza- en eierdozen. Wees wel voorbereid op een hoop rotzooi! Bijkomend voordeel is dat de verpakkingen na afloop minder ruimte innemen. Dit spelletje is minder geschikt voor pups of jonge honden, die nog moeten leren waar ze wel en niet op mogen kauwen. Doe dit ook alleen onder begeleiding, zodat u in de gaten kunt houden dat uw hond geen karton opeet.
 

In het bos

 
Hoe vaak ziet u niet honden in het bos lopen, die totaal geen contact met de baas hebben? Natuurlijk moet een hond kunnen rennen, snuffelen en contact maken met andere honden, maar het is toch ook leuk om samen bezig te zijn tijdens de wandeling. Wanneer u regelmatig leuke spelletjes doet met uw hond, zal deze beter op u letten. Dit kan zo eenvoudig zijn als een balletje in het bos verstoppen. Een andere mogelijkheid is om gebruik te maken van het bos zelf. Leer uw hond om over een tak te springen, of eronder door te kruipen. Liggen er grote boomstammen, laat uw hond daar dan eens over heen lopen. Of laat hem tegen een boom of brugrand opspringen en blijven staan. Om een boom of paaltje lopen is nog een mogelijkheid. Bouw de afstand op zodat u uiteindelijk van enkele meters uw hond weg kunt sturen. U zult uw omgeving op een andere manier gaan bekijken: waar kan ik wat doen met mijn hond? Let wel altijd op dat de situatie veilig is (geen uitstekende takken of glad oppervlak).
Boekentip: ‘Actief onderweg met uw hond’ van Nicky Gootjes.
 
In het bos
 

Voor de snelle eter

 
De meeste honden krijgen hun maaltijd altijd in een bak. De maaltijd kan echter ook worden gebruikt om de hond actief bezig te laten zijn. I.p.v. 30 seconden duurt het eten dan misschien wel 10 minuten, met het resultaat dat de hond meer energie verbruikt en langer kan genieten. Er zijn tegenwoordig vele soorten voerballen of andere speeltjes te koop, die gevuld kunnen worden met voer. Voerballen zijn in vele soorten vekrijgbaar. Voorbeelden van andere voerspeeltjes zijn de Dog Pyramid van Nina Ottosson, Kong Wobbler, Kong Genius en Busy Buddy Tug-a-jug. De hond moet de bal of het speeltje bewegen en vervolgens komt er af en toe een voertje uit. Een variant hierop is de Kong, een rubberen voorwerp dat hol is en daardoor gevuld kan worden. Een Kong is zeer geschikt om met rauw voer te vullen, terwijl voerballen en andere voerspeeltjes meer geschikt zijn voor brokken. Deze hulpmiddelen werken ook goed bij honden die hun eten te snel opschrokken. Uiteraard kunt u deze speeltjes ook tussen de maaltijden door gebruiken, als uw hond tenminste geen last heeft van overgewicht.
 
Welsh met Dog Pyramid

 

Voor de intelligente Welsh

 
Spelletjes die ook met voer werken, maar bedoeld zijn om door hond en baas samen te worden gebruikt, zijn de zogenaamde intelligentiespelletjes. Uw hond moet actief op zoek naar de snoepjes die in het spel verstopt zijn, bijvoorbeeld door een schuifje te verschuiven of een dopje op te tillen. Omdat elk spelletje op een andere manier werkt, moet uw hond vooral nadenken wanneer u ze afwisselt. U zult uw hond moeten leren hoe het spel werkt, en dat maakt de spellen interactief. Vrijwel alle honden vinden deze spellen leuk, maar een verlegen hond moet soms wel aangemoedig worden. Maak het dan in het begin vooral niet te moeilijk. Het meest bekend zijn de spellen van Nina Ottosson, maar er zijn ook andere merken verkrijgbaar.
 
Yara 002
 
 

 

Schijnwerper

 

 

SECRETARIS GEZOCHT

informatie bij penningmeester@wssc.nl

 

Brochure WSSC

Hier downloaden:
Brochure
De Welsh Springer Spaniel –
het ras, de aanschaf
en de rasvereniging

Informatie pupkopers

Hier downloaden:
Informatieblad voor pupkopers