Welsh Springer Spaniel Club Nederland

Rasvereniging erkend door de Raad van Beheer

De Welsh Springer Spaniel is een fantastische hond, maar niet voor iedereen geschikt. Wanneer u erover denkt om een Welsh Springer aan uw gezin toe te voegen, ga dan eerst na of het ras wel bij uw situatie past.

pupinfo
 
Van oorsprong is de Welsh Springer een jachthond, wat betekent dat deze hond tomeloze energie bezit. Het jachtinstinct zal in goede banen moeten worden geleid, om te voorkomen dat de hond ongecontroleerd zijn neus achterna gaat, of achter wild aan jaagt. Bedenk goed dat een Welsh Springer elke dag voldoende beweging moet krijgen, ook bij slecht weer. Veel Welsh Springers zwemmen graag en zullen modder niet vermijden. De vacht is zelfreinigend, en wanneer de hond opdroogt, zal de meeste modder uit de vacht vallen (op uw tapijt!). Voor wie erg gesteld is op een net huis, is dit misschien niet het meest geschikte ras.
 
De vacht van de Welsh Springer Spaniel moet ongeveer 4 keer per jaar worden getrimd. Dit kunt u door een professionele trimmer laten doen, maar het is ook zelf te leren. Wanneer u overweegt om uw hond te laten castreren/steriliseren, houd er dan rekening mee dat dit desastreuze gevolgen heeft voor de vacht. Deze wordt pluiziger, vaak minder waterdicht en houdt vaak ook meer vuil vast. Overleg daarom altijd met uw fokker en niet alleen met uw dierenarts wanneer u een dergelijke ingreep overweegt.
 
Net als elke pup, heeft ook een Welsh Springer een goede opvoeding nodig. Heeft u geen tijd om een pup op te voeden, dan is een volwassen hond misschien een betere keuze.
Welsh Springer Spaniels zijn erg gesteld op gezelschap, en verlatingsangst is dan ook een van de meest voorkomende gedragsproblemen. Voorkom dit door uw pup vanaf het begin korte tijd alleen te laten, en de tijd langzaam op te bouwen. Hierbij is het belangrijk dat de hond zich op zijn gemak voelt. Een bench met een lekkere kluif of gevulde Kong kan een goed hulpmiddel zijn. 
 
Houd rekening met de kosten die een hond met zich meebrengt. Terugkerende kosten voor voer, dierenarts, hondentrimmer, hondenbelasting en pension kunnen hoger oplopen dan u denkt.
 
Bent u nog steeds van mening dat de Welsh Springer Spaniel de hond voor u is? Kijk dan op de Pupinfolijst. Alle pups uit de nesten vermeld op deze lijst zijn gefokt volgens de regels van de Welsh Springer Spaniel Club. Garantie geven op een levend wezen is onmogelijk, maar bij de nesten die op deze website worden vermeld is alle aandacht besteed aan gezondheid, welzijn en exterieur.
Het Informatieblad voor Pupkopers geeft de actuele stand van zaken wat betreft gezondheid van de Welsh Springer Spaniel.
 
Op de website van de Raad van Beheer vindt u nog veel meer informatie over de keuze en het aanschaffen van een rashond. U kunt daar ook de Brochure Fairfok downloaden.
 

Schijnwerper

 

 

SECRETARIS GEZOCHT

informatie bij penningmeester@wssc.nl

 

Brochure WSSC

Hier downloaden:
Brochure
De Welsh Springer Spaniel –
het ras, de aanschaf
en de rasvereniging

Informatie pupkopers

Hier downloaden:
Informatieblad voor pupkopers